Kokuyu pazarlama yöntemi olarak kullanma

McDonald's'ın patates kokusu yayan bilboardları ve 8 farklı markadan örnek

💁‍♂️ Öncelikle

Kalabalık bir caddede yürüdüğünüzü hayal edin, aklınız günün işleri arasında dolaşıyor.

Birdenbire tanıdık bir koku alıyorsunuz ve bu koku dikkatinizi çekiyor. Hafiften canınız çekiyor.

Bu herhangi bir koku değil. McDonald's patates kızartmasının kokusu.

McDonald's'ın Hollanda'daki son pazarlama fikri, billboard reklamcılığında basit bir değişiklik gibi görünebilir, ancak duyusal pazarlamada muhteşem bir fikir.

💡 Fikrin Özeti

Yaratıcı pazarlama stratejileri arasında, duyusal pazarlama öne çıkıyor. Özellikle koku, insan duygularını ve hafızasını tetikleyerek güçlü bir etkileşim sağlayabiliyor. McDonald's Hollanda, bu yöntemi benimseyerek, marka bilinirliğini artırmak ve tüketici davranışını yönlendirmek amacıyla kokulu reklam panoları kullanıyor. Bu panolar, McDonald's'ın ikonik patates kızartması kokusunu yayarak, yoldan geçenleri doğrudan satış noktalarına çekmeyi hedefliyor.

🍟 McDonald’s Reklam Stratejisi

McDonald's cesur bir adım atarak, markayı sadece görsel olarak sergilemekle kalmayan, aynı zamanda koku alma duyuları aracılığıyla tüketicilerle etkileşime giren reklam panolarını tanıttı.

Bunlar tipik reklamlar değil. Dümdüz kırmızı renk veya sarı renklerden oluşuyor ve hiçbir metin ya da ikonik McDonald’s unsurlarını taşımıyor. Bunun yerine, beş metre yakınına geldiğiniz anda McDonald's patates kızartmasının kokusunu yayıyorlar.

McDonald's Hollanda CMO'su Stijn Mentrop-Huliselan verdiği röportajda, markanın görsel kimliğiyle ünlü olmasına karşın, kokunun güçlü ve duygusal anılar uyandırma konusunda benzersiz bir güce sahip olduğunu belirtiyor.

Genellikle 'ilkel duyu' olarak adlandırılan koku duyusu, hafızamıza ve duygularımıza giden doğrudan bir yola sahiptir ve bu da onu kalıcı izlenimler yaratmak için güçlü bir araç haline getirir.

👃 Koku Pazarlaması

Koku alma duyumuz görme veya işitme duyumuzdan çok daha önce evrimleşmiştir.

Bu duyu, ilk insanlara ve hayvanlara yiyecek, tehlike ve eşlerini tespit etmede yardımcı olarak hayatta kalmak için çok önemliydi. Günümüze geldiğimizde ise bu duyu, insan algısının -özellikle de pazarlama alanında- hala hayati önem taşıyan ancak yeterince kullanılmayan bir yönü.

Koku yayan bu reklam panolarının McDonald's satış noktalarının 650 metre yakınına stratejik olarak yerleştirilmesi tesadüf değil, hesaplanmış bir strateji. Bu sayede kışkırtıcı patates kokusu sadece dikkat çekmekle kalmıyor, aynı zamanda potansiyel müşterileri doğrudan McDonald’s’a yönlendiriyor.

Koku unsurlarının pazarlamada kullanımı hala oldukça az olsa da bu aynı zamanda bir fırsat. Markalar kendilerini farklılaştırmak ve ilgi çekici bir etki yaratmak için koku pazarlamasını bir fırsat olabilir kullanabilir.

💎 8 Farklı Örnek

  1. Disney World - Eğlence Sektörü: Disney parkları, ziyaretçilerin tematik deneyimini artırmak için park boyunca koku yayıcı cihazlar kullanırlar bu yüzden detaylara gösterdikleri titizlikle tanınırlar. Örneğin, Karayip Korsanları parkında okyanus hissi yaratmak için, okyanus esintisi kullanılır.

  2. Singapore Airlines - Havacılık Sektörü: Singapore Airlines, uçuş öncesi servis ettikleri sıcak havlularda ve parfümünde 'Stefan Floridian Waters' adında özel bir koku kullanır. Bu kokuları, yolcu konforunu artırmak ve marka tanınırlığını güçlendirmek için kabin boyunca sıkça yayılır.

    Starbucks - Yiyecek ve İçecek Sektörü: Starbucks, kahve kokularının öne çıkması için yiyecek kokularının mağazalarında ağır basmamasına dikkat eder. Çünkü kahvenin kokusu, tazelik ve kalite vurgusu yaparak müşterileri cezbeder ve genel duyusal deneyimi artırır.

  3. Lush Cosmetics - Perakende/Güzellik Sektörü: Lush mağazaları, sokağa kadar yayılan güçlü ve belirgin kokuya sahiptir. Bu koku, açık kaplarda sergilenen taze, el yapımı kozmetik ürünlerini müşterileri için daha çekici ve arzu edilir kılar.

  4. Mercedes-Benz - Otomotiv Sektörü: Mercedes-Benz, bazı üst düzey modellerinde 'Pacific Mood' adında özel bir koku kullanır. Bu koku, aracın iklim kontrol sistemi aracılığıyla ince bir şekilde yayılarak lüks deneyimi artırmasını sağlar ve sürüş deneyimini daha keyifli hale getirir, böylelikle markanın özgünlüğünü pekiştirir.

  5. Westin Hotels & Resorts - Konaklama Sektörü: Westin, tüm tesislerinde 'White Tea' adında bir imza kokusu kullanır. Bu özel koku, artık markanın kimliğinin bir parçası olmakla beraber, lobide misafirleri karşılarken rahatlatıcı ve hoş bir atmosfer yaratır. Zamanla konuklar için dinlenme ile marka arasındaki bağlantıyı güçlendirir.

  6. Abercrombie & Fitch - Moda Perakende Sektörü: Abercrombie & Fitch mağazaları, mağazalarında ve giysilerinde düzenli olarak püskürttükleri güçlü, özgün 'Fierce' kokusu kullanırlar. Marka için bu pazarlama stratejisi, mağazanın hedef demografisine özellikle hitap eden hatırlatıcı ve marka ile bütünleşen bir kokudur.

  7. Dunkin' - Yiyecek Sektörü: Dunkin', bazı reklamlarında kahve aromasını kullanır. Müşterilere sabah kahve rutinlerini hatırlatmak ve satışları artırmak amacıyla otobüslere ve mağazalara kahve kokusu yayar. Bu strateji, marka hatırlanabilirliğini güçlendirir.

Sonuç — Pazarı Koklayın

McDonald's bize, hedef kitlenizin dikkatini gerçekten çekmek için bazen onların en temel duyularına hitap etmeniz gerektiğini gösteriyor.

Bir dahaki sefere pazarlama stratejileriniz üzerine düşünürken, hedef kitlenizin yalnızca ne görebileceğini veya duyabileceğini değil, aynı zamanda ne koklayabileceğini de göz önünde bulundurun.